Impactul divortului asupra copiilor

Venim în sprijinul copiilor care traversează perioade bulversante în urma divorțului părinților, iar Flavia Nădejde psihoterapeut specializat în Terapia Centrata pe Emotii și psihoterapeutul Rosemari Seran va stau la dispoziție!

Divorțul poate declanșa o tulburare de adaptare, care se poate rezolva după câteva luni. Însă depresia și anxietatea rămân la cote mai mari la acești copii pe termen lung.

Copiii ai căror părinți divorțează pot avea mai multe probleme de externalizare, precum tulburări de conduită, delicvență și comportamente impulsive, față de copiii din familii cu doi părinți biologici.

Unele din consecintele unui divorț sunt:

-acești copii au medii mai mici și risc crescut de a repeta un an;
-copiii crescuți de mame singure au un risc de 2 ori mai ridicat de a lipsi de la școală din cauza bolii sau accidentelor;
-divorțul părinţilor poate afecta dezvoltarea cognitivă și performanța școlară și chiar viitorul profesional al copiilor. Copiii ai căror părinţi divorțează au un risc mai mare de a fi șomeri, au venituri mai mici și șanse mai mici de a urca în ierarhia socială.
-divorțul părinţilor poate afecta relațiile viitoare ale copiilor. Aceştia dezvolta o frică de abandon și o anxietate de separare. Acestea dacă nu sunt tratate, le vor influența toate relațiile viitoare, atât romantice, cât și de prietenie.
-divorțul părinţilor le poate afecta starea de sănătate.

Pierderea relațiilor parentale și expunerea la stres și conflict sunt extrem de nocive pentru copii. Le este afectata securitatea emoțională și bunăstarea psihologică, cu implicații pe termen lung.

Divorțul poate surveni la orice vârstă a celor mici, iar impactul este diferit în funcție de etapa lor de dezvoltare. În general, cu cât sunt mai capabili de a înțelege ceea ce se întâmplă și de a-și exprima sentimentele, cu atât e mai ușor să proceseze tristețea provocată de despărțirea părinților.

Iată, pe scurt, efectele rezultate de divortul parintilor pe diferite grupe de vârstă:

Copiii mici, cu vârste între 1 și 3 ani
au o putere de înțelegere limitată;
- sunt destul de confuzi în legătură cu ce înseamnă divorțul;
- nu au dezvoltat încă abilitățile necesare pentru a se adapta la noua situație;
- sunt mai vulnerabili decât copiii mai mari la aceste schimbări;
- copiii mici adesea se învinuiesc pe ei înșiși pentru divorțul părinților.

Copiii de vârstă școlară (6-12 ani)
au ceea ce se cheamă gândire magică.Pot să viseze și să spere că părinții lor se vor împăca, ceea ce le dă false speranțe.
- se pot învinui pentru despărțire
- pot să considere că au datoria de a-și împăca părinții.
- Devin foarte stresati, ceea ce poate duce la comportament agresiv sau regresiv (să nu mai mănânce sau să se îmbrace singuri, să urineze în pat, etc.).
- Comportamentul agresiv este cel mai adesea manifestat la școală; performan- ța lor școlară, dar și integrarea socială având de suferit.

Psihoterapeutii clinicii noastre sfatuiesc părinții care divorțează:

  • Petreceţi cât mai mult timp alături de copil şi asiguraţi-l de toată dragostea
  • Țineti conflictul departe de copii
  • Spuneți-le împreună copiilor despre divorț, cât mai pe înțelesul lor. Schimbările bruște sunt greu tolerate de copii și se adaugă la stresul și neliniștea lor
  • Păstrați o relație apropiată cu copiii,
    chiar dacă nu sunteți cel care are custodia. Doar pentru că ați divorțat de părintele copilului, nu înseamnă că ați divorțat și de el.
  • Petreceți timp de calitate împreună, iar atunci când nu sunt în grija dvs, există opțiuni nelimitate de a comunica: la telefon, prin videochat, pe social media, prin mesaje scrise, mesaje audio, etc.
  • Stabiliți împreună reguli comune pentru copii.

Ai nevoie de suportul unui specialist pentru a gestiona emotional aceasta etapa?

Fa o programare la psihoterapeutul clinicii noastre!

Tel: 0770.891.600
E-mail: office@davimaclinic.ro

Arad, str Dâmboviței, nr 41- Cartier Bujac

Leave a comment



Copyright © 2020 Toate drepturile rezervate | Politică de confidențialitate