Psihiatria pediatrica

Psihiatria pediatrica este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul tulburărilor psihice la copii și adolescenți (vârstă mai mică de 18 ani).

D-na dr Parvu Anca - medic psihiatru pediatric vine din Timișoara si oferă consultații copiilor, în colaborare cu psihoterapeutul clinicii noastre, d-na Flavia Nădejde.

Medicul specialist in psihiatrie pediatrica evalueaza sănătatea mintala a copilului și o trateaza (unde este cazul) sau previne afecțiunile psihice.

Cele mai mari impedimente în accesarea serviciilor unui medic psihiatru pediatric sunt:

  • stigma asociată tulburărilor mintale
  • frica părinților de un diagnostic care ar putea să ducă la discriminarea copiilor.

Consecințele ignorării problemelor de sănătate mintală sunt însă mult mai grave. Afecțiunile psihice din copilărie progresează și uneori se agravează la maturitate.

50% din afecțiunile psihice ale adulților (cu excepția demenței) debutează înainte de vârsta de 15 ani și 75% înainte de 18 ani.

Lipsa de tratament adecvat duce la:
- rate crescute de șomaj;
- violență;
- tulburări de comportament
- activități ilegale.

Este afectata și sănătatea fizică, precum și integrarea socială. În schimb, atenția crescută față de sănătatea mintală, cu prevenție și tratament adecvat duc la o sănătate fizică superioară, productivitate mai mare și stabilitate crescută.

Care sunt afecțiunile psihice care apar la copii și adolescenți?

Tulburări de învățare – au o incidență crescută și un impact semnificativ asupra productivității viitoare.
Tulburările hiperkinetice (ADHD). Tratamentul are o rată crescută de succes, iar lipsa tratamentului duce la consecințe pe termen lung legate de realizări profesionale modeste, precum și o incidență crescută a altor afecțiuni psihice.
Ticuri (Sindromul Tourette).
Diagnosticat cu o incidență crescută în ultimii ani, sindromul poate fi tratat fără intervenții foarte specializate. În lipsa tratamentului, există un nivel ridicat de stigmă și izolare socială.
Depresie și ganduri de suicid asociat. Depresia este acum recunoscută ca o tulburare ce poate fi diagnosticată atât la copii cât și la adolescenți. Studiile pe termen lung arată că episoadele depresive majore cu debut în adolescență au șanse mari de a continua la maturitate. Sunt asociate cu risc de suicid crescut. În cazul copiilor cu episoade depresive înainte de pubertate, studiile indică la maturitate rate crescute de tulburare bipolară, tulburări depresive, abuz de substanțe și suicid.
Psihoza este un simptom care poate apărea în mai multe tulburări. Cea mai cunoscută dintre acestea fiind schizofrenia. Identificarea precoce a afecțiunilor psihotice e importantă, și acestea nu sunt pe cât de evidente ne-am aștepta să fie. Psihozele pot duce la o multitudine de comportamente maladaptative. Tratamentul precoce al schizofreniei, de exemplu, aduce beneficii nenumărate atât pacientului cât și familiei, dar și societății.
Tulburarea de spectru autist (AUTISM).
Este o tulburare de dezvoltare, care afectează comunicarea și comportamentul. Simptomele apar foarte devreme, în primii 2 ani de viață. Părinții observă comportamente atipice, precum dificultăți în interacțiunea cu alte persoane; evitarea contactului vizual; comportamente restrictive și repetitive (repetarea unor cuvinte – ecolalie).
Tulburările de anxietate.
Această categorie include o gamă largă de afecțiuni, de la fobii la atacuri de panică. Acestea pot duce la izolare socială și la rezultate academice inferioare. Tratamentul constă în medicație și/sau terapie.
Tulburările de alimentație
(anorexie; bulimie; tulburarea de mâncat compulsiv).
Tratamentul precoce este vital, pentru că prognosticul lor pe termen lung este sumbru. Anorexia este tulburarea psihică cu cea mai crescută rată a mortalității.

Semne că al tau copil are nevoie de psihiatrie pediatrica:
- lipsă de speranță și tristețe care persistă
- furie constantă și tendința de a reacționa exagerat la diverse situații
- cel mic nu atinge etapele normale de dezvoltare
- griji, frică și anxietate persistente
- preocupare excesivă cu felul în care arată sau legată de boală
- teama că cineva îi controlează mintea sau că e lipsit de control
- brusc are note proaste la școală, care nu pot fi explicate
- pierderea interesului pentru activitățile care îi plăceau
- retragere socială, preferă să fie singur
- gânduri suicidare
- incapacitatea de a se concentra, de a gândi limpede, de a face decizii
-  incapacitatea de a sta locului
- efectuarea unor rutine în mod obsesiv pe parcursul zilei (de exemplu, se spală pe mâini, sau curăță lucruri)
- coșmaruri regulate
- consum de alcool/droguri
- diete excesive sau mâncat compulsiv, urmat de vomitat
- participarea la activități violente, precum uciderea unor animale sau incendierea unor lucruri

Este important de menționat că acestea nu sunt singurele semne care pot apărea.

Este foarte important să iti asculți instinctul, dacă simți că ceva nu e în regulă, chiar dacă nu știi exact ce.

E mai bine să mergeți la o evaluare de psihiatrie pediatrica și să aflați că totul e în regulă, decât să așteptați până situația se agravează.

Când ar trebui să apelăm la medicul specialist în psihiatrie pediatrică?

Dacă observăm întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv al copilului
Dacă copilul prezintă semne ce ar putea sugera o tulburare de spectru autist
Prezintă întârziere în dezvoltarea limbajului – fie nu vorbește, fie are o anumită particularitate de pronunție, fie prezintă ecolalie (repetă ceea ce a auzit, dar fără sens și cu aceeași intonație).
Are dificultăți de socializare cu copiii, prezintă interese particulare stereotipe pentru anumite jocuri, obiecte, culori etc. Prezintă stereotipii motorii – își flutură mâinile când se bucură, merge pe vârfuri, se învârte în cerc, etc.
Dacă copilul are tulburări de alimentație, anorexie, bulimie și de eliminare.
Enurezis = micțiuni involuntare, absența controlului sfincterian la copii cu vârstă mentală mai mare de 5 ani.
Encoprezis = eliminarea materiilor fecale involuntar, cu murdărirea lenjeriei, la copii cu vârstă mentală mai mare de 4 ani.
În cazul tulburărilor de opoziție și de conduită. Copilul „încăpățânat”, care nu se supune regulilor și este agresiv. Ori care fură, pleacă de acasă fără să ceară voie înainte de 13 ani de mai multe ori, este agresiv cu ceilalți, minte.

Echipa noastră, compusa din medici, terapeuți și specialiști, va oferă servicii integrate de recuperare psiho-neuro-motorie!

Pentru programari:
Tel: 0770.891.600
E-mail: office@davimaclinic.ro

Arad, str Dâmboviței, nr 41 - Cartier Bujac

Leave a comment



Copyright © 2020 Toate drepturile rezervate | Politică de confidențialitate