Torticolis la bebelusi

TORTICOLIS LA BEBELUSI

Torticolis sau "gat stramb, sucit" si este o afectiune a gatului care necesita atentia deosebita a medicilor specialisti și a kinetoterapeutului.

Specialiștii clinicii noastre va stau la dispozitie:
Dr. BUTIU CORINA: medic de recuperare,
Dr. OSAKWE HENRY: medic ortoped pediatric,
Dr. LEORDEAN VIORICA : medic pediatru,
alături de #kinetoterapeutii și #maseurii noștri medicali.

Din punct de vedere anatomic, torticolisul reprezinta afectiunea caracterizata prin tensiunea, retractia muschiului sterno-cleido-mastoidian. Aceasta retractie va determina inclinarea capului de partea atinsa (bolnava), asociata cu rotatia barbiei de partea sanatoasa.

Cele mai intalnite tipuri de torticolis sunt:

  • Torticolis banal – care apare după o mişcare bruscă şi forţată a gâtului , după o poziţie inadecvată în timpul somnului, frig sau stress. Idealul este, fie că dormim pe o parte sau pe spate, ca pernă pe care dormim să urmeze linia axei gâtului.
  • Torticolis muscular congenital – prezent de la naştere, cauzat de o dezvoltare insuficientă a muşchiului responsabil de extensia gâtului : sterno-cleido-mastoidian. În acest caz, torticolisul este permanent şi nedureros. Nu se cunoaşte cauza scurtării muschiului sterno-cleido-mastoidian. Unii medici consideră că muşchiul poate fi întins sau rupt în timpul naşterii sau datorita pozitiei copilului in uter, cu capul inclinat intr-o parte.

Torticolisul muscular trebuie tratat si diagnosticat timpuriu, deoarece fara terapie poate determina aparitia si a altor dezechilibre : deformari ale capului ( plagiocefalie), scolioza a coloanei cervicale si dorsale, precum si tulburari de vedere.

  • Torticolis simptomatic – nu este decât unul dintre simptomele unei boli cauzale. Multe leziuni ale coloanei vertebrale cervicale pot provoca un torticolis.

Cum stii daca bebe are torticolis?
-Isi lasa capul doar intr-o parte;
-Nu isi urmareste parintii cu ochii, ci intoarce capul peste umar pentru a-i vedea;
-Prefera sa fie alaptat doar la unul dintre sani;
-Nu poate sa se intoarca spre parintii care-l tin in brate, se simte frustrat si plange uneori.

Cum se trateaza torticolis ?

Fizioterapia este tratamentul recomandat pentru bebelusii care sufera de torticolis congenital. Exercitiile fizice au rolul de a intinde muschiul mai scurt, care a cauzat problema, si trebuie incepute inca din primele saptamani de viata. Gimnastica corectiva pentru torticolis congenital are ca scop tonifierea simetrica a musculaturii gatului, corectarea atitudinilor deficiente ce pot aparea la nivelul coloanei si al umerilor si formarea unui nou reflex neuromuscular corect.

Deși nu este o afecțiune gravă, torticolisul trebuie diagnosticat și tratat imediat pentru a nu afecta dezvoltarea armonioasă a bebelușului și a nu-i crea celui mic prea mult disconfort.

Pentru detalii suplimentare și pentru programare va rugam sa sunați la 0770.891.600.

Arad, str Dâmboviței, nr 41 Cartier Bujac

Sursa foto: Google

Leave a comment



Copyright © 2020 Toate drepturile rezervate | Politică de confidențialitate